Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

”Ingen blir petad – det är vi petiga med”

2017-02-16 08:20

För två år sedan startades ishockeyföreningen Vallentuna Rangers. En av klubbens slogans är ”Ingen blir petad – det är vi petiga med”. Här är målet att framförallt ha roligt och att verksamheten sker på barnens villkor. – Det är alltid kul att komma till träningen, säger Lucas som spelar i föreningens 07-lag. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2017 17:54

Vallentuna Rangers ordförande, Joel Cummings, som var med och bildade föreningen berättar att klubben startades för att vara en motbild till dagens hets- och konkurrenstänkande:

– Vi tonar ner vikten av det kortsiktiga resultatet. Långsiktigt tror vi att barn och ungdomar utvecklas bäst i en verksamhet där det främsta målet är att ha roligt tillsammans.

Joel Cummings fortsätter:

– Det vi gör ska stå för glädje. När det handlar om små barn kan det exempelvis vara kul att ha med en clown, jultomte eller brandman på isen. Det är inte så vanligt, men jag tror att vi kan bli bättre på att ha verksamheten på barns villkor i stället för att göra det på vuxnas villkor och vad vi tycker är roligt.

Läs mer om utmärkelsen "Årets Barn- och Ungdomsförening" här >>>

Hur tar ni reda på vad barnen tycker är roligt?

– Vi frågar mycket vad de vill göra på och utanför isen och försöker göra det på en barnslig nivå. Sedan anpassar vi oss efter ålder. De yngsta spelarna som vi har i dag är födda 2011. De kanske tycker det är roligare att jaga den lilla flugan i hallen i stället för att spela en hockeymatch som vi vuxna tycker är roligt. Men där skiljer det sig självklart från barn till barn.

Lucas berättar att han brukar prata med tränarna om vad han vill göra på träningen.

– Ibland kan jag säga att ”det här var kul, kan vi köra det här någon mer gång?”. Det händer ofta att vi gör den övningen igen, säger han.

Det bästa med ishockey för Lucas är att vara med kompisarna.

– Självklart är det kul att göra mål och spela men det bästa är att få vara med kompisarna, säger han.

Lucas spelar även handboll och fotboll.

– Det gör mig stark på olika ställen i kroppen, säger han.

Joel Cummings:

– Vi tror inte på x antal procents träningsnärvaro för att få spela match, som ofta används som krav. Det gör att många barn snabbt ledsnar eftersom de då bara kan utöva en idrott. Vi ser positivt på att barnen håller på med flera idrotter och tror även att det gynnar deras hockeyutveckling, det hindrar dem heller inte från att få vara med på våra matcher.

Vad är du mest stolt över som er förening gör?

– Vårt tydliga värdegrundsarbete, där ett exempel är att vi hela tiden påminner varandra om att vi ska ha en schysst attityd mot motståndare, domare, vaktmästare, lagkamrater, konståkare, syskon och föräldrar. Vi lägger även stor vikt på att inte ha kortsiktiga mål där det lätt blir att allt fokus handlar om att vinna nästa match.

Skribent: Pontus Gyllensten

Demokrati och delaktighet den röda tråden i Polisens IF simhopp

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss