Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Emma Garmelius

Mental träning ska utveckla tränare och simmare i Spårvägen

2018-12-17 11:25

Under fem tillfällen i höst har tränarna i Spårvägen Sim utbildat sig inom idrottspsykologi och mental träning genom Stockholmsidrotten. En av dem som gått utbildningen är tränaren Emma Garmelius – Det funkar jättebra att ta detta vidare praktiskt, säger hon.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2018 11:25

Boken ”En vinnande väg” är skriven för dem som går på nationella idrottsgymnasier. Under fem träffar har totalt sju ledare i Spårvägen Sim samtalat om mental träning utifrån bokens innehåll.

Ämnena har varit motivation, självförtroende, koncentration, gruppdynamik och mentala tekniker. Den avslutande träffen har handlat om att omsätta teori i praktik ute bland simmarna i den dagliga verksamheten.

– Nu är nästa steg att ta detta vidare i grupperna.

Att prata om den mentala biten och använda sig av det man lärt sig under hösten. Man kan exempelvis lyfta saker som att ”varför får jag fjärilar i magen på startpallen”?, säger Bengt Svensson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten som lett lärgruppen.

Emma Garmelius har redan tagit med sig en del av det hon lärt sig under träffarna:

– Inom simning är vi ofta väldigt fixerade vid vilken tid du får. Här gäller det att ställa om sitt ”mindset” och exempelvis tänka att jag ska göra tre kickar vid varje vändning. Genom att tänka annorlunda blir simningen bättre.

Att exempelvis fokusera på en voltvändning i stället för tiden kan göra att simmaren utvecklas. (FOTO:Bildbyrån)

Hon gillar upplägget där sju ledare i Spårvägen har träffats varannan vecka under hösten i lärgruppsform.

– Om man gör det vid ett tillfälle är det lätt att glömma bort mycket av det jag lärt mig. Vid varje träff har vi repeterat det vi gjorde förra gången och berättat vad vi använt praktiskt på träningarna. Vi har varit en liten grupp där det funnits utrymme för mer diskussioner, det tycker jag är bra.

Genom utbildningen har Emma Garmelius lärt sig att motivera simmarna bättre.

– Vissa av de yngre simmarna kan ha svårt att se syftet med en övning. Nu kan jag lättare förklara varför vi gör olika övningar och vad syftet är.

Bengt Svensson hoppas att fler föreningar ska ta chansen att utbilda ledarna i mental träning i lärgruppsform under en koncentrerad tid.

– I Spårvägen såg man ett behov. Framför allt är det många tonåringar som blir nervösa när de ska tävla. Tränarna är nyckelpersoner genom sitt sätt att agera och de samtal de har i träningsgruppen. Förhoppningen är att denna utbildning ska ge mer kompetenta ledare och simmare, säger han.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss