Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Så arbetar Boo FF för att vara en trygg förening

2018-11-12 09:27

Boo FF, har precis som många andra föreningar, en utmaning att nå ut med viktig information till ledare, spelare och föräldrar. Därför skapades sidan: ”Boo FF - Trygg förening”. Detta är en del av ett stort arbete som nu genomförs i hela föreningen. – Det är precis såhär vi vill att föreningarna ska arbeta, säger Thomas Björkman, idrottskonsulent för fotbollsföreningar på Stockholmsidrotten.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2018 09:27

Liv Sahlberg är kanslichef på Boo FF:

– Vi är mitt i genomförandet. I dagens samhälle handlar en träning om så mycket mer än att bara skjuta och slå en bredsida och utveckla barn som ska spela fotboll. Vi vill ha ett bra klimat och finnas där för barnens skull och att de ska må bra.

Det var efter en utbildning med Stockholmsidrotten som handlade om trygga idrottsmiljöer, som föreningen beslutade sig för att göra en satsning på just trygga idrottsmiljöer och Barnens spelregler , som är ett samarbete mellan RF och BRIS. Arbetet är pågående och som ett led i genomförandet finns det information på hemsidan om:

  • Barnens spelregler med tips till er ledare hur ni kan använda boken
  • Tips om ni skall på resa med laget
  • Boo FF:s policy gällande Tobak/Doping/alkohol
  • Vem kontakta om det ofattbara skulle hända, krisplan               
  • Orostelefon/formulär
  • Att tänka på vid resor, försäkring etc.
  • Handlingsplaner gällande mobbning, sexuella trakasserier/övergrepp
  • Hur skapa en kultur i laget, check-in och check-ut
  • Och mycket mer

Hur har reaktionerna varit från föräldrarna?

– Det har varit positiva reaaktioner från föräldrar, spelare och ledare samt andra föreningar. Arbetet med trygga idrottsmiljöer är svårt att säga emot. Vi vill vara tydliga med hur vi vill bedriva vår verksamhet. I och med att vi är en så stor förening så ska man veta vad man får, vad vi erbjuder och vad vi strävar efter, säger Liv Sahlberg.

Boo FF är en av Stockholmsdistriktets största föreningar med 2 500 aktiva från fem år och uppåt. Sedan ett par år tillbaka kräver även föreningen att samtliga 500 ledare ska visa ett utdrag i belastningsregistret som visar att man inte är dömd för våldsbrott eller brott mot barn.  

– Det har inte varit helt enkelt med tanke på att vi har så många ledare och ett mycket större arbete än vi trodde. Nu har vi fått in från samtliga ledare, säger Liv Sahlberg.

Liv Sahlberg har precis avslutat en utbildning via Futebol dá forca; att skapa trygga mötesplatser för tjejer, på och utanför fotbollsplanen.

– Där fick jag idén om hur man skapar en positiv kultur och hur viktigt det är att prata i lagen om hur man vi vill umgås med varandra. Det kan man göra när man checkar in eller ut – i samband med en träning.

Genom att prata mer med varandra är tanken att det ska bli enklare att vara en del av gruppen och att det skapar en kultur för spelare, ledare och tränare där man tillsammans är överens om hur man vill att det ska gå till i sitt lag.

– Vi har som mål att alla lag ska ha en ledare som har C-diplom (läs mer >>>) i 7 mot 7-lagen. Det kommer underlätta för de andra ledarna när de kan dela med sig av sina erfarenheter, säger Liv Sahlberg.

Helen Alpstig, sakunnig barn- och ungdomsidrott på Stockholmsidrotten:

– Liv Sahlberg har för Boo FFs räkning tagit ansvar för barnen i föreningen, det gör samtidigt att även ledarna får en trygghet i vad det innebär att vara ledare i föreningen. En trygg förening för alla, helt enkelt. Det kommer med all säkerhet leda till många timmar god och utvecklande fotboll. Det känns bra att vi har kontakt så att föreningen känner att de inte är ensamma i detta viktiga arbete, utan att vi på Stockholmsidrotten finns som stöd.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss