Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

UNICEFs nya handbok ska hjälpa föreningar att praktiskt arbeta med FNs barnkonvention

2018-02-07 14:10

Regeringen föreslår att barnkonventionen blir lag 2020, vilket kan öka kraven på idrottsföreningarna. UNICEF Sverige har tagit fram en handbok som ska vara ett stöd till ledarna i föreningarna. – I handboken finns inspiration och kunskap hur man skapar en verksamhet som är trygg och bra för alla barn, säger Helen Alpstig.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 09:55

När handboken presenterades på Etnografiska museet förra veckan var Helen Alpstig på plats tillsammans med Henric Hedberg, verksamhetsledare och jämställdhetsansvarig på Stockholmsidrotten.

­– Det kan vara svårt som ledare att veta hur man praktiskt jobbar med barnkonventionen i sin förening, handboken kommer att vara ett utmärkt stöd, säger Helen Alpstig.

Länk till handboken >>>

På plats på Etnografiska museet var även UNICEF-ambassadören Kajsa Bergqvist, höjdhoppslegenden från Turebergs FK, som fortfarande har världsrekordet inomhus på 2,08.

– För mig var idrotten en trygg plats och att ha den var ovärderligt. Även under ett par år då jag var mycket skadad fick jag vara med, jag kunde vara kvar även om jag inte kunde vara med på allt i träningen. Det är viktigt att skapa en miljö i idrottens som är välkomnande och att alla får vara med, säger hon till Mitti.

Ett par dagar senare, helgen den 3-4 februari, samlades UNICEFs barnrättsinformatörer för att lära sig mer om det nya uppdraget. Helen Alpstig höll i ett föredrag (se bild ovan) om idrottens strategi2025 och idrottens fem utvecklingsresor och att barn-och ungdomsidrotten ska utgå från ett uttalat barnrättsperspektiv, med FN:s Barnkonvention som grund.

– Alla föreningar som önskar att få ett besök i sin förening kan mejla en förfrågan till This is a mailto link så planerar vi vidare tillsammans, säger Helen Alpstig.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss