Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Tamas Weber har haft karateklubb ett halvt sekel i Vasastan

2019-09-03 10:56

Tamas Weber flyttade till Sverige efter att han blivit krigsinvalid som 20-åring. I 50 år har han haft sin karateklubb, Sanshin, i Vasastan – vid sidan av det har han även haft utbyte med andra länder. Nyligen blev han belönad av franska staten för att sitt föreningsengagemang för ungdomar och idrott.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2019 10:56

På Torsgatan 80, en trappa ner ligger klubbens lokaler. Den tuffa anläggningssituationen i Stockholm är känd – och Tamas förening är en av många som drabbats genom åren. 2017 fick föreningen flytta ur sina lokaler på Sveavägen där de haft sin verksamhet i 25 år.

Föreningen har flyttat ett par gånger sedan 1969, för övrigt samma år som Tage Erlander var statsminister, men alltid hållit till i Vasastan.

Det är ett tag sedan …

Hur kommer det sig att du stannat så länge inom karaten?

– Här är alla på samma nivå oavsett ursprung, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Karate är fantastiskt för självdisciplin, koncentration, fysik och för självförtroende, säger Tamas.

Tamas Weber är stolt över de som varit med i klubben genom åren.

– Jag har undervisat sedan 1965 och träffat otroligt många bra människor. Vissa har kommit långt i sina yrkeskarriärer och andra har fått ordning på sina liv. Där har karaten och vår förening spelat en stor roll. Vem du än är så möts vi alla på samma nivå när vi utövar karate.

Tamas har genom åren haft många internationella samarbeten, främst med Frankrike, hans andra hemland. Nyligen belönades han med en medalj av franska staten för sina insatser inom idrotten och samspelet mellan länderna.

Han berättar om sina medaljer från olika städer i Frankrike och att han i samarbete med andra länder, som exempelvis Israel, Spanien och länder i Nordafrika sprider den svenska föreningsmodellen.

– Den svenska föreningsmodellen är fantastisk och på många sätt unik. Jag tror många har härmat oss när det gäller breddidrott, säger han och fortsätter:

– Få kan bli elitidrottare, men breddidrotten ger en möjlighet för alla. Många mår bättre av att vara en del av idrottsrörelsen och framförallt får man vänner för livet.

 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss