Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Molly förebygger doping

2019-06-10 06:00

Vi följde med Molly, världens första antidopingshund, på en arbetspromenad mellan Friskis och Svettis anläggningar på Söder. – Hon är i första hand avskräckande och du ska aldrig veta att hon dyker upp, säger hundföraren, dopingkontrollfunktionären och Mollys matte Joanna Sjöö.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2019 12:34

Det är i slutet av maj, men vädret påminner mer om mars. På Ringvägen flanerar tusentals människor, på språng från jobb, affärer, en del på väg till gymmet.

För Molly är det hundra procent fokus på dagens jobb. Så fort arbetsvästen åker på förändras hon.

– Hon är två hundar i en, säger Joanna Sjöö och fortsätter:

– Hemma är hon världens goaste och snällaste hund. När västen åker på ändrar hon sig och är 100 procent fokuserad. Svansen går som en turbo.

Vi tar sällskap med Molly när hon besöker ”Friskis” vid Skanstull, Ringen och Skrapan.

Det första gymmet hon besöker är Friskis Skanstull. När hon kommer nerför trappan som leder till gymmet är det många som vill hälsa, bland annat Oskar Siverwall och Albin Gordan, 15 år, som brukar träna några gånger i veckan på eftermiddagarna efter skolan (se bild nedan).

Molly markerar vid ett av skåpen, efter att ha öppnat det hittar inte Joanna Sjöö några otillåtna preparat.

- Molly kan känna doften av något som legat där för flera månader sedan, säger Joanna.

Sett till antalet medlemmar är ”Friskis och Svettis Stockholm” Sveriges största idrottsförening med sina 95 000 medlemmar. För den som känner till ”Friskis” verksamhet så vet man att besökarna tränar på gym, är med på pass eller motionerar på löpband eller crosstrainer.

Sedan många år tillbaka gör Friskis ett gediget antidopingarbete för att hålla idrottsmiljön ren från otillåtna medel. Med på dagens promenad är Stina Eklund Olofsson, träningsansvarig på Friskis och Svettis i Stockholm.

– Vi är ingen tävlingsaktör utan en samhällsaktör. Vi driver folkhälsa, är stora och finns för alla. I dag ska du vara jäkligt snygg och det ska gå fort. Det har blivit en kroppsfixering och det har hamnat hos oss. Vi vill vara rena. Använder man produkter som är i gränslandet kan man lätt börja med annat, säger Stina Eklund Olofsson.

Friskis är nöjda med samarbetet med Svensk Antidoping och framför allt med besöken av Molly.

- Hon är mycket mer effektiv än att vi ska välja ut folk som ska kissa för att göra prover. Alla vet att Molly kan komma när som helst och på så vis fungerar hon även avskräckande.

Lars Jonsson, antidopingansvarig på Stockholmsidrotten:

- Friskis Stockholm arbetar hårt med att försöka hålla sina gym rena från doping, vilket är helt i linje med vad svensk antidoping önskar. Att de dessutom är en samarbetsaktör i 100% Ren Hårdträning, förstärker bara deras verksamhet.

”Friskis” sänkte nyligen åldern till 13 år för de som besöker gymmet själva. Det medför en ny typ av ansvar.

- När de ser de stora killarna och tänker ”hur kan jag blir sådär”? där har vi ett samhällsansvar. Jag får samtal från föräldrar som undrar hur vi jobbar med de frågorna. Det är en större kroppsfixering i dag mot för 10-15 år sedan.

Alla anläggningschefer och träningsansvariga på Friskis är utbildade i antidopingfrågor genom RF och PRODIS

­- Vi vill arbeta förebyggande, det är vår huvudfokus. Vi vill inte sätta dit någon, men man ska känna sig trygg när man kommer hit.

Klockan är nio, Molly kliver ut på Götgatan efter det avslutande besöket på Friskis Skrapan. Ännu ett pass är över för världens första antidopinghund. 

– Hon bidrar till att hitta fler positiva fall och förhoppningsvis får hon folk att avstå för rädslan att hon ska dyka upp. Hon fyller många funktioner, den avskräckande delen är viktigast. Generellt hade jag önskat att samhället gjort ännu mer när det gäller dessa frågor, säger Joanna Sjöö. 

Skribent: Pontus Gyllensten/Pia Wesik
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: 086274000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss